Szybka kolacja z niczego – sprawdzone pomysły!

Szybka kolacja z niczego – sprawdzone pomysły!

Kiedy jesteśmy głodni i zmęczeni po całym dniu w pracy lub mieliśmy ciężki dzień, ostatnie czego chcemy to wymyślanie skomplikowanych potraw. Warto wypróbować pomysły na kolację na szybko, które znajdują się poniżej.

Przepisy na fajną i szybką kolację na ciepło

Chcesz zjeść ciepły posiłek? Oto kilka prostych przepisów na kolację

Frittata ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 5 jajek
  • 150 g sera feta
  • 2 garście szpinaku najlepiej świeżego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 pomidory 
  • mała cebula
  • bazylia

Przygotowanie:

1. Przygotuj patelnię, którą można wstawić do piekarnika i rozgrzej piekarnik do 180 st C.

2. Do miski rozbij jajka, dodaj mleko i przyprawy.

3. Na patelni podsmaż czosnek na oliwie, następnie dodaj szpinak, podsmaż krótko, wlej masę jajeczną i dodaj pokruszony ser feta, wymieszaj delikatnie, by składniki w miarę równo się rozłożyły.

4. Podsmażaj przez ok. 5 minut, następnie wstaw patelnię z frittatą do piekarnika i piecz do 10 minut. 

5. Pokrój pomidory w kostkę, posiekaj cebulę i dopraw do smaku.

6. Po wyjęciu dania z piekarnika, rozłóż na wierzchu pomidory i bazylię. Gotowe do podania!

Zamiast frittaty można przyrządzić inne dania z użyciem jajek jak: jajecznica czy szakszuka. 

Zapiekanka warzywna

Składniki:

  •  500 g ziemniaków
  • 150 g kalafiora
  • 150 g brokuł
  • 100 g marchewki
  • 2 jajka
  • 200 g śmietanki 30%
  • 150 g parmezanu
  • 20 g masła
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka

Przygotowanie:

1. Warzywa umyj, obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. 

2. W tym czasie przygotuj sos: wymieszaj jajka, śmietankę, starty ser oraz przyprawy. 

3. Rozgrzej piekarnik do 170 st C, naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.

4. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry. Połowę z nich ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, na to ułóż pokrojone na mniejsze kawałki kalafiora, marchewkę i brokuły.

5. Przykryj warzywa pozostałymi ziemniakami i zalej sosem.

6. Piecz danie ok. 20 minut, aby ser się roztopił.

Przepisy na kolację w 5 minut, na zimno

Myśląc „co na kolację szybkiego?”, nie można zapomnieć o najprostszych daniach: kanapki i sałatki. Kanapki i sałatki robimy ze składników, które znajdziemy w naszej lodówce. To prosty i tani sposób na kolację w 5 minut! Podajemy tutaj przykładowe pomysły na fajne i szybkie kolacje.

Sałatka szwabska

Składniki:

  • pozostałe ugotowane ziemniaki z obiadu
  • ok. 5 ogórków kiszonych
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Ziemniaki, ogórki i cebulę pokrój w małą kosteczkę.

2. Rozgnieć ząbek czosnku, dodaj do warzyw wraz z oliwą i przyprawami. Gotowe!

Kanapki z pastą z tuńczyka

Składniki:

  •  kilka kromek ulubionego pieczywa
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • ok. 4 łyżek majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do posmarowania pieczywa

Przygotowanie: wyjmij tuńczyka z zalewy, wymieszaj go z majonezem i przyprawami. Posmaruj chleb masłem, na wierzch nałóż pastę i gotowe.

Fajnym i szybkim pomysłem na kanapki jest również pasta Guacamole. Przepis na jej wykonanie jest krótki i prosty: miąższ z awokado rozgnieć widelcem, dodaj sok z limonki, starty czosnek i sól. Wymieszaj i voilà!

Dla osób, które chciałyby nauczyć się więcej przydatnych przepisów polecamy kurs gotowania online ze strony https://prezentmarzen.com/warsztaty-kulinarne-online/.

Kategorie: Dieta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *