Szybka kolacja z niczego – sprawdzone pomysły!
Kiedy jesteśmy głodni i zmęczeni po całym dniu w pracy lub mieliśmy ciężki dzień, ostatnie czego chcemy to wymyślanie skomplikowanych potraw. Warto wypróbować pomysły na kolację na szybko, które znajdują się poniżej.
Przepisy na fajną i szybką kolację na ciepło
Chcesz zjeść ciepły posiłek? Oto kilka prostych przepisów na kolację
Frittata ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
- 5 jajek
- 150 g sera feta
- 2 garście szpinaku najlepiej świeżego
- 3 łyżki mleka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 pomidory
- mała cebula
- bazylia
Przygotowanie:
1. Przygotuj patelnię, którą można wstawić do piekarnika i rozgrzej piekarnik do 180 st C.
2. Do miski rozbij jajka, dodaj mleko i przyprawy.
3. Na patelni podsmaż czosnek na oliwie, następnie dodaj szpinak, podsmaż krótko, wlej masę jajeczną i dodaj pokruszony ser feta, wymieszaj delikatnie, by składniki w miarę równo się rozłożyły.
4. Podsmażaj przez ok. 5 minut, następnie wstaw patelnię z frittatą do piekarnika i piecz do 10 minut.
5. Pokrój pomidory w kostkę, posiekaj cebulę i dopraw do smaku.
6. Po wyjęciu dania z piekarnika, rozłóż na wierzchu pomidory i bazylię. Gotowe do podania!
Zamiast frittaty można przyrządzić inne dania z użyciem jajek jak: jajecznica czy szakszuka.
Zapiekanka warzywna
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 150 g kalafiora
- 150 g brokuł
- 100 g marchewki
- 2 jajka
- 200 g śmietanki 30%
- 150 g parmezanu
- 20 g masła
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
Przygotowanie:
1. Warzywa umyj, obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
2. W tym czasie przygotuj sos: wymieszaj jajka, śmietankę, starty ser oraz przyprawy.
3. Rozgrzej piekarnik do 170 st C, naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
4. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry. Połowę z nich ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, na to ułóż pokrojone na mniejsze kawałki kalafiora, marchewkę i brokuły.
5. Przykryj warzywa pozostałymi ziemniakami i zalej sosem.
6. Piecz danie ok. 20 minut, aby ser się roztopił.
Przepisy na kolację w 5 minut, na zimno
Myśląc „co na kolację szybkiego?”, nie można zapomnieć o najprostszych daniach: kanapki i sałatki. Kanapki i sałatki robimy ze składników, które znajdziemy w naszej lodówce. To prosty i tani sposób na kolację w 5 minut! Podajemy tutaj przykładowe pomysły na fajne i szybkie kolacje.
Sałatka szwabska
Składniki:
- pozostałe ugotowane ziemniaki z obiadu
- ok. 5 ogórków kiszonych
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ziemniaki, ogórki i cebulę pokrój w małą kosteczkę.
2. Rozgnieć ząbek czosnku, dodaj do warzyw wraz z oliwą i przyprawami. Gotowe!
Kanapki z pastą z tuńczyka
Składniki:
- kilka kromek ulubionego pieczywa
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- ok. 4 łyżek majonezu
- sól, pieprz do smaku
- masło do posmarowania pieczywa
Przygotowanie: wyjmij tuńczyka z zalewy, wymieszaj go z majonezem i przyprawami. Posmaruj chleb masłem, na wierzch nałóż pastę i gotowe.
Fajnym i szybkim pomysłem na kanapki jest również pasta Guacamole. Przepis na jej wykonanie jest krótki i prosty: miąższ z awokado rozgnieć widelcem, dodaj sok z limonki, starty czosnek i sól. Wymieszaj i voilà!
Dla osób, które chciałyby nauczyć się więcej przydatnych przepisów polecamy kurs gotowania online ze strony https://prezentmarzen.com/warsztaty-kulinarne-online/.